Dehşet arttı… İnsan ve Yapay zeka arasındaki savaş büyüyor!
Yapay zeka teknolojisi, insanlara günlük yaşamlarında yardımcı olmak ve dünyaya bilgiye açık erişim sağlamak için tasarlandı, ancak birçok uzman, yapay zekanın hızlı gelişiminin insanlık için öngörülemeyen feci sonuçlara yol açabileceğinden endişe ediyor.
Ancak uzmanlar, düzenlenmemiş yapay zekanın mevcut haliyle kullanıcıları ve bir bütün olarak dünya için yıkıcı sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
YAPAY ZEKADAN KORKUMUZUN ESAS NEDENİ NEDİR?
Yapay zekanın ortaya çıkışı, birçok insanın tam olarak anlamadığı bir teknolojiye karşı belirsizlik, endişe ve nefret duygularına yol açtı. Yapay zeka, makale yazmak, etkinlik düzenlemek, kod yazmak ve dil öğretmek gibi yalnızca insanların kısa sürede tamamlayabildiği görevleri gerçekleştirebilir.
Ancak uzmanlar, denetimsiz yapay zeka sistemleri çağının yanlış bilgi, siber güvenlik tehditleri, iş kaybı ve siyasi önyargı yaratabileceğinden endişe ediyor.
Örneğin yapay zeka sistemleri, büyük veri kümeleri ve bilgiler sayesinde karmaşık fikirleri dengeli ve hızlı bir şekilde konuşabiliyor. Ancak yapay zekanın cevap üretmek için kullandığı bilgilerin, yapay zekanın geçerli verileri ayırt edememesi nedeniyle hatalı olma olasılığı da vardır.
ALGORİTMA GELİŞTİREN KİŞİLERİN GÖRÜŞLERİ TEHDİT OLABİLİR
Ayrıca yapay zekanın operasyonel yeteneklerini oluşturan algoritmalar, politik ve toplumsal ön yargıları olan kişiler tarafından oluşturulmaktadır.
Uzmanlar, insanlık bilgi aramak için yapay zekaya bağımlı hale gelirse, bu sistemlerin araştırmaları siyasi koridorun bir tarafının yararına olacak şekilde değerlendirebileceğini, bunun da daha az tarafsız görüşlere yol açabileceğini ve kaosa neden olabileceğini söylüyor.
AI GERÇEKTEN TEHLİKELİ Mİ?
Yapay zeka, kolay ve karmaşık günlük görevleri kolaylaştırmak da dahil olmak üzere insanlara birçok fayda sağlar. Ancak yapay zekanın kontrolden çıkma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.
Yapay zekanın tehlikelerinden biri, insanların haklarını kısıtlamak için kurumsal kuruluşlar veya hükümetler tarafından silah haline getirilebilmesidir. Örneğin, yapay zeka, bireylerin ve ailelerin konumunu izlemek için yüz yenileme teknolojisinden gelen verileri kullanma yeteneğine sahiptir.
Çin hükümeti bu teknolojiyi protestocuları ve rejim politikalarına karşı çıkanları hedef almak için sistematik olarak kullanıyor.
İNSAN AHLAKI ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİSİ OLABİLECEĞİ SÖYLENİYOR
Uzmanlar, yapay zekanın tehlikeli kişilerin kontrolündeyken hedefinin dışında kullanılması ve geliştirilmesi durumunda siyasi ve ahlaki bozulmalar yaşanabileceğini ve insanlığın tamamen yapay zekaya bağımlı hale gelmesine neden olabileceğini belirtti.
FoxNews’in bildirdiğine göre, OpenAI’nin ChatGPT’si gibi araçlar, üniversite öğrencileri tarafından akademik sahtekarlığı kolaylaştıran makaleler uydurmak için kullanıldı.
Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte kamusal alanda yapılan işlerin otomasyona geçmesine neden olabileceği de söyleniyor.
YAPAY ZEKÂ HANGİ DURUMLARDA İNSANLIĞA ZARAR VEREBİLİR?
AI, mahremiyet ihlallerine, sosyal manipülasyona ve ekonomik belirsizliğe yol açabilir. Ancak dikkate alınması gereken bir diğer konu da, yapay zekanın hızlı ve günlük kullanımının milyonlarca insan için nasıl ayrımcılığa ve sosyoekonomik çabalara yol açabileceğidir.
Makine toplama teknolojisi, finansal kurumların ve devlet kurumlarının insanlara karşı kullanabileceği bilgiler de dahil olmak üzere, kullanıcılar hakkında çok sayıda bilgi toplar.
Yaygın bir örnek, bir otomobil sigortası şirketinin, bir yapay zeka programının sürüş sırasında telefonunuzu kaç kez kullandığınızı izlediğine bağlı olarak primlerinizi artırabilmesidir. İstihdam alanında şirketler adaylarda istedikleri nitelikleri filtrelemek için yapay zeka işe alım programlarını kullanabilirler. Bu, beyaz olmayan ve daha az fırsata sahip bireyleri dışlayabilir.